Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zavítali jsme na konferenci Microsoftu...

2.12.2002, Petr Hájek, článek
Zavítali jsme na konferenci Microsoftu...
...a přinášíme Vám něco málo postřehů z celé akce. Rozhodně se nejedná o přepsaný program konference a reklamní řečnění vložené přes CTRL+C. Jde spíš o osobní dojem s důrazem na části zajímavé pro náš web.
Microsoft zvolil pro svoji prezentaci elegantní prostory TOP HOTELu Praha, kde (přes poněkud tmavší pocit ze snímků) byl celkový dojem z konference na dostatečně reprezentativní úrovni. V hale před sálem bylo možno sehnat nějakou literaturu týkající se oblastí, které MS pokládá za zajímavé - nejrůznější manuály, technické příručky, průvodci a dokonce každý účastník mohl vyplněním anketního formuláře zdarma získat knížku "Tipy a triky pro Pocket PC", všichni návštěvníci rovněž dostali CD s (namátkou) např. Pocket PC 2002 SDK nebo Smart Phone 2002 SDK (beta).

Po nafasování literatury a zaplacení registračního poplatku se mě chopila sličná hosteska a nasměrovala na mé (od pohledu protekční...) místo do předposlední řady v sále, kde už na dvou plátnech probíhaly vlastní prezentace.

Přednášky, které jsem stihl, byly opravdu povedené - nechyběly vtípky, narážky i neobvyklé technické zajímavosti. Vše bylo perfektně vyváženo a přednášející opravdu věděl, jak posluchače zaujmout. Prezentace produktu "Control Web 2002" pro průmyslovou automatizaci také stála za to - zasloužené ovace sklidil přednášející zejména za vytvoření krátké demo aplikace s nakresleným analogovým měřákem (á la teploměr v kotelně) a jeho následným propojením na otočný ovladač. Zcela vážně - kvalita vizualizace a možnosti produktu jsou i pro laiky neznalé problematiky tohoto odvětví velmi impresivní.
Anketa, díky níž se mohli návštěvníci zúčastnit losování o T-Mobile MDA, byla vyřešena velmi efektním způsobem, který (ne)nápadně prezentoval využití schopností přístroje v praxi jako mobilního sběrače dat - hostesky pobíhaly po chodbách a vyplněné anketní lístky se přes síť posílaly na PC zpracovávající výsledky v reálném čase (refresh rate pár sekund). Co mě ale na této bezdrátové anketě opravdu dostalo, byla neuvěřitelná událost ze začátku - jedna z hostesek vypsala heslo ke svému MDA pod kamerou projektoru! Můj obdiv...

Vývojáři si určitě užili část věnovanou vývoji aplikací pro Pocket PC, pro příznivce smartfounů bylo každopádně trošku zklamáním, že avizovaná představovačka, na kterou jsme se s (mezitím dorazivším) kolegou Štěpánem Mrázkem tak těšili, probíhala pouze na vývojářském emulátoru. Každý, kdo četl naše preview, se tu tedy příliš nového nedozvěděl, podobnými slovy se tu rozebíralo víceméně do puntíku totéž - jak se tam pěkně organizuje, chytře odesílají informace, synchronizuje přes GPRS atd. atd. Skutečně nemá cenu znovu opisovat 9/10 článku.

Odpoledne čekalo na všechny účastníky další příjemné překvapení v režii MS - pohoštění sestávající se z všemožných tekutin a pětsetosumasedmdesáti chlebíčků a koblih, na které se veškeré osazenstvo vděčně vrhlo.

S vidinou lákavé možnosti dostat se domů před půlnocí jsme s kolegou přibližně půl hodinky před koncem po krátké rozpravě s p. Michalem Neuwirthem na téma smartfouny a Tablet PC plni dojmů prchli.