Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ H4155 - První dojmy

5.11.2003, Petr Hájek, článek
HP iPAQ H4155 - První dojmy
Když se poprvé objevil model HP iPAQ H1915, mnoho fanoušků PDA bylo fascinováno, kolik věcí se HP podařilo vecpat do jeho kompaktních rozměrů. Druhým krokem HP byla podpora Pocket PC 2003, integrace SDIO slotu a BT u HP iPAQu H1945. Dnes se podíváme, jak dopadl třetí krok HP - pokus o zabudování Wi-Fi modulu do jednoho z nejmenších Pocket PC.
Vzhled

Na první pohled je zřejmé, kde se H4155 nechal vzhledem inspirovat - rysy série H19xx jsou skutečně nepřehlédnutelné. Byly ovšem mírně přepracovány a nyní působí trochu kompaktnějším dojmem. I 5cestný ovládací kurzor doznal inovací a nově se prezentuje v poněkud hranatějším kabátku, také aplikační tlačítka byla lehce upravena. Protáhlé kosodélníky tlačítek HP iPAQu H1915 byly nahrazeny oválky, jež se budou osobám s většími prsty jistě tisknout lépe.

Displej modelu HP iPAQ H4155 je inovovanou verzí zobrazovače použitého u HP iPAQu H1945, který sklidil poměrně dost kritiky za svoje nažloutlé zabarvení. Tento neduh není na H4155 nijak patrný a 16bitové barvy září jedna radost, podsvícení je stejnoměrné a i ostrost velmi dobrá. Kvalita ClearType je na rozlišení 240 x 320 přesně taková, jak by jeden čekal - použitelná a lehce zamlžená. Odezva digitizéru je výborná, mezi dotekem a zaznamenáním doteku je docela malá vzdálenost.

Od dob modelu H1915 se změnila také LEDka uprostřed nahoře, oproti jedné LEDce u H1915 má H4155 dvě po obou stranách On/Off tlačítka, které vedle signalizace o stavu nabíjení či tichých alarmech též nevtíravě informují o Wi-Fi či BT. On/Off tlačítko se v porovnání s H1915 tiskne jistěji.

Konektivita

Jestli v něčem H4155 skutečně exceluje na první pohled, pak je to bezesporu skvělá konektivita. Pokud neuvažujeme standardní IrDA port, pak u přístroje nalezneme celou řadu dalších možností, jak komunikovat s vnějším světem - Bluetooth, Wi-Fi a SDIO slot, který vedle SD/MMC karet oblouží i periferie. Samozřejmě ne vždy je všechno spuštěné, uživatel si může sám zvolit, zda chce aktivovat speciální šetřící mód (automaticky nebo manuálně).

S H4155 se dodává i středně kvalitní kolébka umožňující (podobně jako u typu HP iPAQ H2215 nebo Dell Axim X5) nabíjet zároveň s PDA přímo v kolébce i další akumulátor. Škoda jen infraportu na straně, kde není příliš použitelný - ať již pro dálkové ovládání či některé IrDA klávesnice na trhu. S vlastním příslušenstvím HP by ale H4155 kompatibilní být určitě měl.

Specifikace

Jako většina dnešních Pocket PC, i HP iPAQ H4155 nabízí 400 MHz procesor, kterému sekunduje 64 MB RAM (55 MB přístupných) a 32 MB Flash ROM (2,8 MB k dispozici jako iPAQ FileStore). Akumulátor kapacity 1000 mAh poskytuje dostatek energie pro přibližně 6:30 přehrávání hudby přes Windows Media Player (bez podsvíceného displeje).

Audio stránka přístroje je taktéž velmi dobrá, mikrofon i kvalita výstupu více než přijatelné.

Software

Jak se dá od Pocket PC s takto mocnými parametry očekávat, HP iPAQ H4155 běží na poslední verzi operačního systému MS Windows Mobile 2003 for Pocket PC. Výkon operačního systému je výborný, stabilita spojení u BT i Wi-Fi taktéž relativně dobrá.

U HP nezapomněli předinstalovat velmi užitečnou aplikaci iPAQ Backup, ke které se nově připojila i utilita iPAQ Image Zone poskytující oproti Pictures od Microsoftu něco nových funkcí navíc - uživatel si aspoň může vybrat, co mu lépe sedne.

Na bundlovaném softu HP nešetřilo ani u H4155, takže na uživatele čeká rozsáhlá sbírka aplikací obsahující obvyklou sadu utilit, mobilně-kancelářských i síťových programů atd.

Finále

HP se podařilo velmi pěkně smíchat velikost lowendu a vlastnosti highendu do jednoho přístroje, který se co do vlastností hravě srovnává i s mnohem dražšími kolegy. HP iPAQ H4155 je zatím dostupný v USA za doporučených 449 USD.

Zdroj: infoSync