Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

8.9.2003, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Smartphone 3G Sony Ericsson Z1010 v lednu 2004 - Notebooky s palivovými články již v roce 2004 - Další informace o herní konzole Tapwave Zodiac - Autíčko Bluetooth CAR-100 na dálkové ovládání
Smartphone 3G Sony Ericsson Z1010 v lednu 2004

Sony Ericsson Z1010 se pomalu chystá na trh a právě pravděpodobně prochází posledními tesy před distribucí. Připomeňme, že jde o první přístroj ze stáje Sony Ericssonu, který zvládne tak pokročilé funkce jako jsou videokonference nebo dualmódový GSM + UMTS provoz. První 3G smartphone firmy se na pultech obchodníků objeví během ledna 2004. Více informací a pár obrázků zde.

Notebooky s palivovými články již v roce 2004

O zlepšováku spočívajícím v nahrazení akumulátoru spotřebiče palivovým článkem jsme již na Světu PDA hovořili několikrát (poprvé zde, pak také v tomto článku). S palivovými články by měly notebooky běžet i přes 10 h bez nutnosti hledat zásuvku a takový mobil by vydržel až měsíc ve standby módu.

Masovému nasazení technologie brání jediné - nejprve musí vědci zjistit, zda je vůbec bezpečné, aby se takto vybavené přístroje bez obav používaly třeba v letadlech. Palivový článek má stát přibližně 200 USD, což je oproti obvyklým 120 - 180 USD za akumulátor k dnešnímu notebooku sice více, zato by ale měl vydržet teoreticky libovolný počet náplní. Dle největších optimistů bychom se prvních asi 2000 notebooků mohli dočkat již během roku 2004. Zatím se má za to, že alkohol v akumulátoru by neměl být o nic nebezpečnější, než alkohol v parfému nebo láhvi s pašovanou vodkou.

Tapwave ZodiacDalší informace o herní konzole Tapwave Zodiac

Herní konzole Tapwave Zodiac nabývá před svým oficiálním vydáním dne 17. září stále konkrétnějších podob. Přístroj běžící na Palm OS 5.2, ARM9 procesoru Motorola MX1, grafickém akcelerátoru ATI Imageon, audio komponentách Yamaha a s displejem úhlopříčky 89 mm se bude prodávat za 299 USD v 32 MB verzi a za 399 USD ve 128 MB verzi. Z další výbavy telegraficky: Bluetooth, dva SDIO sloty a výdrž údajně až 16 h.

Předobjednávky jsou taktéž načasovány na 17. září, během října by již měla fungovat plynulá distribuce. V den uvedení se zároveň začne nabízet přibližně 15 - 20 her, mezi jinými i tituly "Neverwinter Nights," "Tony Hawk", "Spyhunter" či "Doom II." Cena her na SD kartách bude 30 USD.


Tapwave Zodiac


Autíčko Bluetooth CAR-100 na dálkové ovládání

Naprosto dokonalý kus příslušenství se chystá nabídnout svým zákazníkům Sony Ericsson - autíčko ovládané přes Bluetooth.

Ze svého mobilu či smartphonu vybaveného BT tak můžete v mžiku udělat dálkové ovládání a prohánět autíčko se dvěma rychlostmi na vzdálenost 10 m všemi směry.