Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

5.11.2003, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
SmartDisk uvádí dva nové kapesní přehrávače multimédií - NEC představuje mobil velikosti kreditky - Sony se vyjadřuje k údajně chystaným Clié PEG-UX80/UX90
SmartDisk uvádí dva nové kapesní přehrávače multimédií

Firma SmartDisk, známá svými přehrávači multimédií jménem Flash Trax, představila dva nové modely vybavené prostorem pro 40 GB a 80 GB dat. Vedle USB 2.0 nabízí přehrávače TFT LCD displej úhlopříčky 89 mm a slot pro CF Type I/II a Microdrive média; podpora paměťových karet SmartMedia, Memory Stick, SD/MMC a xD Picture Card je též možná díky adaptéru.

Pro prohlížení fotografií či videa v pořádné velikosti mohou být nové modely připojeny k TV (NTSC, Pal, Composite video). Podporovány jsou formáty JPEG, RAW, GIF, BMP a Motion JPEG rozlišení 320 x 240/30 fps nebo 640 x 480/10 fps. Co se týče hudby, tak si přehrávače poradí s MP3 (bitrate až 320 kbps VBR) a WAV soubory. Přístroj má samozřejmě jack i reproduktor. Zařízení při rozměrech 92 x 143 x 32 mm váží 340 g a je napájeno z LiIon akumulátorů kapacity 2200 mAh, případně skrze AC adaptér.

Šikovná mašinka, snad jen ta podpora OGGů by ještě mohla být...

NEC představuje mobil velikosti kreditky


Společnost NEC Corp na konferenci pořádané koncem minulého měsíce uvedla, že plánuje přivést na trh mobilní telefon jménem NEC N900, který bude zvláštní především svými miniaturními rozměry srovnatelnými s běžnou kreditní kartou a tloušťkou pouhých 10 mm. Zajímavé je, že i přes tuto zjevnou miniaturizaci není přístroj nijak ochuzen na vlastnostech - integrovaný digitální fotoaparát i barevný displej mají být přinejhorším srovnatelné s konkurencí.

Sony se vyjadřuje k údajně chystaným Clié PEG-UX80/UX90

V posledních dnech se vynořila řada zpráv, náznaků a dokonce i údajných obrázků chystaných modelů, které měly obohatit produktovou řadu UX (zatím Sony Clié PEG-UX40 a PEG-UX50) o další dva kusy.

Mluvčí Sony ovšem prohlásil, že tyto údaje nejsou založeny na pravdě a důrazně popřel, že by se společnost chystala podobně vybavené handheldy v nejbližší době vydat.

Sony tedy nepracuje na dalších přístrojích ze série UX, firma ale nezahálí, protože pan Masanobu Yoshida, prezident Sony přes handheldy, potvrdil, že i na poli Palm OS 6 přístrojů si Sony hodlá udržet svoje agresivní tempo vydávání novinek.