Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Zire 21 - První dojmy

11.11.2003, Petr Hájek, článek
Palm Zire 21 - První dojmy
Není to tak dávno, co nabídkové portfolio většiny výrobců a prodejců PDA jasně říkalo: "PDA pro běžné uživatele za rozumnou cenu nejsou na trhu v podstatě potřeba." Jak se ale časy změnily - technofilové i korporátní zákazníci PDA sice stále kupují, ale už tak nečiní s takovým nadšením a výrobci a producenti PDA se chtě nechtě museli adaptovat na širší spektrum zákazníků.

Ani Palm (dnešní palmOne) nezůstal pozadu a za cenu pod 100 USD nabídl přístroj Palm Zire, který byl koncipován tak, aby oslovil co největší masu potenciálních zákazníků. Původně byly pro běžné spotřebitele určeny přístroje ze série m1xx, ale realita jejich prodeje byla taková, že se na ně zaměřovali především techničtěji orientovaní lidé s nějakým tím dolárkem v kapse. Teprve Palm Zire balený v blisteru chytil širokou veřejnost za srdce, což se projevilo ve statisícových prodejích, jež se dnes blíží k cifře dva milióny.

Rok po vydání původního modelu Palm inovoval i svoji nejnižší řadu modelem Palm Zire 21, na který se teď podíváme blíže.

Celkový pohled

Vizáž Palmu Zire 21 je naprosto identická, jako u původního Palmu Zire. Má i tentýž dvojtónový lesklý plastový povrch, identický monochromatický displej rozlišení 160 x 160 pixelů (bez podsvícení bohužel), na svém místě je pochopitelně i Graffiti ploška a On/Off tlačítka, stejně jako aplikační tlačítka pro spuštění diáře a adresáře i šipky nahoru a dolu.

Podobně jako předchůdce, i Zire 21 se připojuje k hostitelskému PC přes mini-USB konektor, kolébku u tohoto Palmáče skutečně nehledejme. Potěší přítomnost LiIon akumulátoru. Závěr - vylepšení Zire 21 jsou v podstatě pouze interního rázu.

Na dnešní dobu již poněkud dýchavičná 16 MHz Motorola Dragonball byla nahrazena na ARM založeným procesorem Texas Instruments OMAP 311 běžícím na taktu 126 MHz. Procesoru sekunduje Palm OS 5.2.1 a také paměť se nám zvětšila z 2 MB na 8 MB, ze kterých je ale uživateli pouze 7,2 MB dostupných - po nainstalování přibundlovaného softu se dostaneme pod 5 MB. Zire 21 má 16 MB ROM.

Dalším rozdílem oproti Zire je přítomnost extra software - u Zire 21 nalezneme Palm Reader, PowerOne Personal Calculator, Handmark's Magic Dogs, PDA Money a MobileDB. Jen jedna drobnost - ačkoliv se Zire 21 distribuuje s Palm OS 5.2.1, nemá vylepšené PIM aplikace, jaké byly k vidění třeba u Palm Tungstenu E nebo Tungstenu T3.

Výkon

Pro otestování výkou byl použit program Speedy 3.0 Laurenta Duveaua, což sice není přísně vědecký benchmark se 100 % přesnými údaji, pro jakýs takýs obrázek ale bude zatím stačit:
  • Palm Tungsten T / 144 MHz - 462
  • Palm Tungsten E / 126 MHz - 527
  • Palm Zire 21 / 126 MHz - 560
Rychlost oproti původnímu Zire stoupla skutečně výrazně. Otázkou ale tak trochu je, co s tímto výkonem na Zire 21 podniknout. S černobílým displejem to na nějaké hraní moc není, nemluvě o mizerné možnosti ovládat akční hry a multimédií bez paměťového slotu člověk také příliš neužije. Zire 21 je tak použitelný snad jen na nějaké programátorské hrátky s ARM instrukcemi.

Displej

Patrně největší slabinou přístroje je jeho displej, zde se šetřilo už skutečně řádně a je to poznat. Palm Zire 21 je koncipován jako levný Palm, vlastně jako ten vůbec nejlevnější Palm, takže na barevný displej můžeme rovnou zapomenout. Vzato kolem a kolem, bez barev se u PDA (podobně jako u mobilu) dá žít, ale co by se hodilo opravdu výrazně a co bych osobně viděl u Zire 21 raději (i na úkor slabšího procesoru) je podsvícení, bez kterého je Palm Zire na tmavších místech prostě nepoužitelný - pokud samozřejmě neuvažujme externí zdroje světla typu zapalovač.

Verdikt

Palm Zire 21 je podobně jako jeho předchůdce skvělým "začátečnickým" PDA. Z designu je zřejmé, že tento Palmáč snese i nějaký ten štulec a nošení třeba mezi věcmi v batohu, což by asi málokdo se svým Tungstenem T3 riskoval. Také možnost dobíjet buď přes nabíječku nebo USB kabel není k zahození. Musí se ale také nechat, že jako průměrný uživatel při běžné práci s PIM aplikacemi, čtení a hraní solitéru nijak nepoznáte, že je Zire 21 vybavený Palm OS 5.2.1 a poměrně rychlým procesorem. Odpověď na otázku, zda je výhodnější Palm Zire 21 nebo starý Palm Zire (dá se dnes nový sehnat asi o 20 USD levněji), je tedy opět na uživateli...