Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přichází autonomní zemědělství, koncept traktoru Case IH

2.9.2016, Milan Šurkala, aktualita
Přichází autonomní zemědělství, koncept traktoru Case IH
O autonomních vozidlech se dnes hodně mluví, a to jak o běžných autech, tak i autobusech, nákladních autech nebo taxících. Společnost Case IH chce ale samořídící vlastnosti zavést i do zemědělské techniky a představila koncept autonomního traktoru.
Poslední dobou se na stránkách Světa hardware často setkáváme s autonomními vozy, nákladními auty, autobusy i taxíky, nicméně tady snahy výrobců zdaleka nekončí. Společnost Case IH je výrobcem zemědělské techniky a nedávno prezentovala koncept nového traktoru, který je částečně autonomní. Díky tomu by měl výrazně usnadnit práci na polích. I když se dají některé autonomní technologie nalézt už i na dnešních prodávaných traktorech a jiných vozidlech společnosti Case IH, nový traktor jde opět o něco dále.


Koncept traktoru Case IH


Tento traktor je totiž vybaven radarem, lidarem a také kamerami. Informace z těchto senzorů jsou použity k plánování nejlepších tras po poli. Díky tabletu a aplikaci může operátor traktoru vybírat mezi trasami a může také monitorovat jeho polohu. Poněvadž tyto traktory jsou schopny jezdit samostatně, operátor jich může ovládat několik najednou. Traktor je totiž schopen pracovat samostatně a pošle jen upozornění, pokud nastane nějaká nenadálá situace. Operátor pak může rozhodnout o dalším postupu.


Koncept traktoru Case IH na poli


Fantazii se meze nekladou a je možné využít mnoho nejrůznějších metod, jak mohou jednotlivá vozidla spolupracovat mezi sebou. Poněvadž je lze snadno naprogramovat a nechat je jezdit samostatně po poli, je snadné je nechat pracovat i v noci a celý proces urychlit.



Zdroj: caseih.com, extrahw.com

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.