Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Navi má být šitý na míru budoucí konzoli Sony

15.6.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD Navi má být šitý na míru budoucí konzoli Sony
Dle Jasona Evangelha z Forbesu společnost AMD značně pozměnila své grafické roadmapy a obecně vývoj grafických čipů a technologií podřídila cíli připravit pro Sony generaci Navi. Co z toho vyplývá? 
Zpráva tak říká, že AMD vyvinulo či ještě vyvíjí Navi pro konzoli Sony PlayStation 5, kvůli čemuž mělo dokonce i přesunout prostředky z vývoje generace Vega, která byla kvůli tomu opožděná. Říká to Jason Evangelho z Forbesu a jeho tvrzení by leccos vysvětlovalo. 
 
 
Samotné AMD v roce 2015 v Sonomě mluvilo o tom, že Polaris bude vylepšením architektury GCN a následně Vega se už s GCN v podstatě rozejde a půjde o zásadní přepracování grafické architektury. Jisté změny tu jsou, ale o tom, že by se Vega rozešla s GCN se nedá mluvit a také nepřináší oproti Polarisu zásadní zlepšení výkonu na takt a jde pouze o 1 až 5 procent. Očekávali jsme daleko větší rozdíl a přesun prostředků na vývoj následující architektury Navi by to pomohl vysvětlit. 
 
 
Vega se co do efektivity nemůže rovnat s generací Pascal, alespoň tedy ve hrách a nedokáže přetavit svůj vysoký výkon měřený ve FLOPS do vysoké snímkovací frekvence her. V roce 2015 tak AMD plánovalo vypustit střední třídu Polarisů v polovině roku 2016, plnoštíhlé Polarisy ke konci roku a Vegy v polovině následujícího roku. 
 
Tento plán byl později značně pozměněn. Výkonné čipy Polaris byly zrušeny a Vega měla nastoupit dříve jako náhrada, ale nakonec přišla na trh až v třetím kvartálu 2017, čili v podstatě dle původního plánu, a to v nijak úctyhodném množství, i když těžaři by se asi postarali o výprodej zásob, i kdyby byly daleko bohatější. Nicméně je třeba připomenout, že za zpožděnými Vegami pravděpodobně stály také potíže s vývojem pamětí HBM2, což mohla společnost AMD těžko ovlivnit. Je tak otázka, zda si mohla údajné přesunutí prostředků včetně lidí k Navi dovolit právě i díky tomu, nebo by toto rozhodnutí padlo bez ohledu na situaci s HBM2. Krom toho se také proslýchalo, že prostředky na vývoj GPU Vega byly ochuzeny jejich přesunutím do procesorové divize, která tehdy ještě pracovala na prvních Ryzenech. 
 
Sony PS5 by tak měla stavět na procesorové generaci AMD Navi a nyní se mluví o tom, že tato novinka přijde na trh v roce 2020. Lze očekávat už 7nm APU založené na nejspíše již generaci Zen 2, které nabídne výrazně vyšší výkon než dnešní PS4 Pro. A pokud jde o Microsoft, ten asi nebude postávat opodál a rovněž využije nový hardware od AMD. 
 
 
Zdroj: Forbes


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.