Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD představilo Radeon PRO V710 s 28 GB VRAM a pasivním chlazením

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
AMD představilo Radeon PRO V710 s 28 GB VRAM a pasivním chlazením
AMD představilo nové pracovní grafické karty Radeon PRO V710. Tyto novinky se mohou pochlubit až 28 GB paměti VRAM, zajímavé jsou také tím, že si vystačí s pasivním chlazením, a to mají jednoslotový chladič.
Společnost AMD představila pro Microsoft Azure nové pracovní grafické karty Radeon PRO V710. Určené jsou např. pro lehčí nasazení v oblasti inference AI, také mohou být využity pro trénování menších modelů AI s využitím softwaru AMD ROCm. Karty podporují také hardwarové kódování pro H.264, H.265 i AV1, nechybí ani podpora pro ray-tracing. Samo AMD tak vedle využití po AI/ML vidí smysl i v cloudovém hraní nebo pro Desktop-as-a-Service, Workstation-as-a-Service. V rámci Azure budou k dispozici v několika různých instancích lišících se počtem virtuálních CPU, rozsahem přístupu k tomuto akcelerátoru, velikosti paměti RAM i VRAM, také se může lišit velikost úložiště.
 
AMD Radeon PRO V710 v Microsoft Azure
 
Pokud jde o samotný Radeon PRO V710, jde o kartu postavenou na architektuře AMD RDNA 3. Obsahuje 54 CU i 54 akcelerátorů pro ray-tracing, celkem tu najdeme 3456 stream procesorů. Čip má 28,1 miliard tranzistorů. Maximální takt může dosahovat 2,0 GHz, což nás pak dostává na max. hrubý výkon 55,3 TFLOPS v FP16, 27,65 TFLOPS v FP32, pro AI jsou pak důležité výkony i v celých číslech, kde jde o 110,59 TOPS v INT4 a 55,3 TOPS v INT8. Najdeme tu velkorysou 28GB paměť GDDR6 na 224bitové sběrnici, přičemž paměťová propustnost dosahuje 448 GB/s. AMD Infinity Cache má pak kapacitu 54 MB.
 
AMD Radeon PRO V710
 
Napájení zajišťuje jeden přídavný 8pinov konektor a karta se vyznačuje maximální spotřebou 158 W TBP. Zajímavostí je, že tato karta určena pro slot PCIe 4.0 x16 má pouze jednoslotový chladič, a to ještě dokonce pasivní. Vyžaduje se tak adekvátní průvan okolo karet.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.