Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

AMD Ryzen Z1 je v zásadě Ryzen 7040U s možností 9W TDP a pár úpravami

9.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD Ryzen Z1 je v zásadě Ryzen 7040U s možností 9W TDP a pár úpravami
Mobilní procesor AMD Ryzen Z1 pro herní konzole odhaluje některé další detaily. AMD např. upravilo rozsah TDP, který nyní začíná už na 9 W. Také zmínilo, jakými úpravami se tato novinka vyznačuje proti jiným mobilním čipům AMD.
Koncem dubna se objevil nový procesor AMD Ryzen Z1 a Z1 Extreme. Ten by se měl objevit v mobilní herní konzoli Asus ROG Ally a nyní vychází kolem těchto procesorů další zajímavé skutečnosti. Mají architekturu Zen 4 pro CPU část a RDNA 3 pro GPU s 12 CU, což spolu s dalšími detaily napovídá, že AMD v podstatě vzalo nové mobilní procesory Ryzen 7040U řady Phoenix a ty dále upravilo pro nasazení v herních konzolích. Na serveru Tomshardware jim totiž k novinkám AMD sdělilo několik zajímavých podrobností.
 
AMD Ryzen Z1
 
AMD říká, že Ryzen Z1 je mířen především na hraní na mobilních herních konzolích, a aby se dosáhlo ještě nižších spotřeb než v noteboocích, rozhodlo se rozšířit rozsah napětí a upravit napěťové křivky. Spolu s tím byla deaktivována část pro zpracovávání AI od Xilinxu. Ta na čipu je, nedá se ale využít (pokud někdo nepřijde na to, jak ji odemknout). Zda bude absence speciálních obvodů pro AI v konzolích na škodu nebo ne, to ukáže spíše až čas (jestli AI algoritmy začnou ve zvýšené míře využívat vývojáři her). Zajímavostí je ale i to, že zatímco při uvedení AMD hovořilo o rozsahu TDP spotřeb 15 až 30 W (Ryzen 7040U má standardně 15-28 W), stránky produktů byly už upraveny a nyní může být TDP nakonfigurována dokonce už od 9 W.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.