Recenze Ostatní Software Acronis

Acronis True Image 11 Home: zálohování pro nezkušené | Kapitola 5

Jan Vítek

Jan Vítek

25

Seznam kapitol

1. Acronis True Image 11 Home: zálohování pro nezkušené 2. Instalace Acronis True Image 11 Home 3. Záloha a obnova 4. Diskové nástroje
5. Záchranné nástroje a Zkusit a rozhodnout 6. Nástroje pro správu 7. Závěr

Dnes se zaměříme na software True Image 11 Home od Acronisu. Jde o balík softwaru, který se stará především o bezpečí vašich dat a programových nastavení ať už před jejich zneužitím nebo ztrátou. My se zaměříme především na nové funkce, které nabízí verze 11.

Reklama

Záchranné nástroje

V nástrojích v pravém sloupci hlavního okna nalezneme dvě položky pro

vytvoření zaváděcích médií

a

aktivaci Acronis Startup Recovery Manager

. Podíváme se na záchranná média, která si můžeme vytvořit tak, aby obsahovala i nainstalovaný program Acronis True Image Home a Acronis DriveCleanser.

image
Zdroj: Svět hardware

Program pak umožní vytvořit buď přímo médium (tedy optický disk), nebo si můžeme vše uložit do ISO obrazu a ten třeba později nebo někde jinde teprve vypálit.

image
Zdroj: Svět hardware

Acronis Startup Recovery Manager slouží také při potížích a umožňuje obnovení počítače do původního stavu. K tomu však potřebuje nejdříve vytvořit

Acronis Secure Zone

. Ta může zabírat třeba celý jeden pevný disk, minimálně však 40 MB Bezpečnostní zónu si můžeme také opatřit heslem, ale samozřejmě nemusíme. Po jejím vytvoření se tedy vytvoří příslušný oddíl, který však nebude běžně k dosažení a v souborových managerech ho neuvidíme. Oddíl s uloženými daty můžeme následně spravovat, což znamená, že jej můžeme odstranit, změnit mu velikost, nebo změnit heslo pro přístup k němu.

image
Zdroj: Svět hardware

Zkusit a rozhodnout

V manuálu je funkce Try & Decide přeložena jako zkusit a rozhodnout, což může být posléze při práci s aplikací pro anglicky nemluvící uživatele trošku matoucí. Tato funkce je podobná Windowsovskému nástroji Obnovení systému. I zde je potřeba mít aktivovanou Acronis Secure Zone, do které se budou ukládat provedené změny v systému (nově nainstalované aplikace, atp.) po spuštění režimu Try. Poté tyto změny můžeme ponechat, nebo je naopak zrušit, k čemuž je nutné počítač restartovat.

image
Zdroj: Svět hardware

Spuštěný režim Try také ukazuje ikonka v trayi, jak popisuje následující hláška.

image
Zdroj: Svět hardware

A tato obrazovka nám zase nastiňuje, jaké rozhodnutí můžeme uplatnit - zda pokračovat v režimu Try, nebo použít změny, nebo je zrušit. Funkce také umožňuje uživateli jistá nastavení, na která se nyní podíváme.

image
Zdroj: Svět hardware

Možnosti režimu Try & Decide jsou tedy následující. Můžeme si nastavit především výstrahy pro kontrolu místa v Secure Zone, což je užitečná funkce, protože tyto údaje nejsou ihned viditelné. A pak se můžeme také rozhodnout, zda se tato funkce bude spouštět při startu systému, což může být také dobře využitelné.

image
Zdroj: Svět hardware
image
Zdroj: Svět hardware
image
Zdroj: Svět hardware

Předchozí
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama