Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Coinhive za týden končí, skončí i tajná těžba kryptoměn?

1.3.2019, Milan Šurkala, aktualita
Coinhive za týden končí, skončí i tajná těžba kryptoměn?
Coinhive byl velmi populární skript vkládaný na různé webové stránky, který na počítačích návštěvníků těžil kryptoměny. Velké změny ve světě Monera ale způsobily, že se autoři rozhodli projekt ukončit.
Coinhive přinesl v září 2017 velmi zajímavou myšlenku, jak platit za weby. Místo reklam by to byl výpočetní čas procesorů uživatelů (návštěvníků) stránky. Jejich počítač by během brouzdání těžil kryptoměnu Moneru, čímž by web mohl vydělávat peníze. Jenže jak se ukázalo, ačkoli myšlenka sama o sobě nebyla úplně zcestná, majitelé stránek a jiní lidé se jali tohoto co nejvíce zneužít. Nejvíce tím nechvalně proslul Pirate Bay, který uživatele o těžbě neinformoval a tento případ v podstatě odstartoval všeobecné povědomí o těchto možnostech. Počet stránek těžících kryptoměny bez ohlášení stoupal a především změnil směr do ilegální oblasti. Začali toho zneužívat hackeři, kteří hackovali stránky a umisťovali na ně tento skript (samotní autoři stránek za tajnou těžbu mnohdy ani nemohli). Výsledkem byl tzv. cryptojacking.
 
Coinhive
 
Jenže toto bude brzy částečně narušeno. Služba Coinhive totiž oznámila, že k 8. březnu skončí její činnost a skripty tak přestanou být funkční. Důvodem je především to, že nedávný hard fork Monera kryptoměnu hodně ovlivnil a ta i sama o sobě za poslední rok ztratila 85 % své "hodnoty". Nízká cena Monera a aktualizovaný algoritmus tak Coinhive přesvědčil k tomu, že už nemá smysl dále pokračovat. Uživatelé si mohou vydělané peníze vyzvednout do 30. dubna.
 
Skončí díky tomu cryptojacking? Patrně ne, protože Coinhive není zdaleka jediným projektem, který je využíván k těžbě kryptoměn přes prohlížeče. Každopádně je ale největší se svým 62% zastoupením (data ze srpna 2018). Je tak pravděpodobné, že u některých webů tak těžba ustane, stejně tak budou odstaveni od příjmů mnozí hackeři, to ale nemusí zdaleka znamenat, že se někteří z nich nepokusí o využití alternativních řešení. Poslední dobou se např. dostává do popředí projekt CoinIMP. Analytici nicméně věří, že ačkoli cryptojacking proti začátku loňského roku dramaticky rostl, je už za vrcholem a v budoucnu bude spíše utichat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.