reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ComputerBase: pro rychlou těžbu ETH na RTX 3060 stačí ovladače

15.3.2021, Jan Vítek, aktualita
ComputerBase: pro rychlou těžbu ETH na RTX 3060 stačí ovladače
NVIDIA si tahala tričko se svou protitěžební ochranou na kartě GeForce RTX 3060, ale jak to vypadá, její překonání nevyžaduje žádné zvláštní schopnosti. Ve skutečnosti je její překonání extrémně snadné, jak ukazuje server ComputerBase. 
My už víme, že opatření na kartě GeForce RTX 3060, které prudce snižovalo její výkon při těžbě Etherea, bylo prolomeno. Nebylo však jasné, co je k tomu všechno zapotřebí, i když server PC Watch uváděl, že jde o věc, kterou zvládne v podstatě každý. 
 
 
NVIDIA přitom zpočátku tvrdila, že opatření pro snížení výkonu při těžbě Etherea se týká ovladačů, což přirozeně vzbudilo obavy, že to dlouho nevydrží. Poté se ale objevila informace od Briana Del Rizza (Director Global PR, GeForce Business Unit), že dané opatření se netýká jen ovladačů, ale i BIOSu a dokonce samotného čipu karty, což má zajistit, aby omezení hashovacího výkonu nemohlo být jen tak jednoduše odstraněno. 
 
 
Jenomže server ComputerBase nyní uvádí a Andreas Schilling z HardwareLuxx to potvrzuje, že pro odstranění omezení postačí instalace betaverze ovladačů GeForce 470.05 a není zapotřebí dělat už nic jiného, čili ani flashovat BIOS, zkrátka nic. 
 
Z dostupných informací to tak může pro někoho působit, jako by nás NVIDIA s nepřekonatelným "hardwarovým handshakem" jednoduše tahala za fusekli. Anebo je tu ještě jedna možnost, a sice že dané opatření je skutečně schopno odhalit změny v ovladači, které by omezení výkonu těžby odstranily (či prostě ovladače jakkoliv pozměnily) a že skutečně využívá ověření s využitím BIOSu a křemíku. Jenomže to všechno může být k ničemu, pokud sama NVIDIA vypustí do světa takové ovladače, které omezovač výkonu neobsahují, což by odpovídalo i tomu, že firma nejdříve mluvila o opatření zabudovaném čistě v ovladačích. 
 
Nyní už těžaři nic nepotřebují, stačí jim dané ovladače, které už pochopitelně nemusí měnit. Jediný, kdo bude tím celým bitý, je příležitostný těžař, který na své RTX 3060 hraje i těží. Ten přirozeně bude chtít provozovat kartu s aktuálními ovladači, čili buď zapomene na těžbu Etherea, nebo může také ještě neustále přehazovat staré ovladače 470.05 a nové. 


reklama