Zdravím
mám dnes počítač s novou deskou MSI 870A-G54 a při nainstalování všech ovladačů mi běží chladič procesoru stále na plné otáčky - co s tím , chladič mám Cooler Master , ( předtím na desce Gigabyte MA770-UD3 mi chladič procesoru se reguloval automaticky ) ? Všechny ovladače na CD k základní desce jsem nainstaloval , ovladače na raid nešly nainstalovat - to je určitě na HDD ) , bios mám nastaven na Optimized defeaults . Desku mi proměnil u nás ve městě jeden prodejce a servisák PC.
Můj PC
AMD Athlon II x2 245 ( 2x2,9 GHz ) , chladič Cooler Master
RAm Kingstom 1333 MHz DDR3
MSI GeForce 450GTS 1 GB cyclone
WDC 500 GB 3GB/s
PS Seasonic 500 W bronze
Windows XP home
EDIT : nemusím něco nastavit v biosu, nebo nenastavuje se to ručně instalací MSI system control center , nastavil jsem něco v tom MSI control center , snížil otáčky v položce MSI controlcenter Green Power- Advanced- mainboard na CPU fan - 50 % , System fan2 75% , Sytem fan1 75 % ( ty system fan asi nemam - nastavení system fan na cokoli se nemění ) , zvýší mi chladič při zátěži otáčky , nebo poběží furt stejně ?
Tak později jsem nepoužil MSI controlcenter , ale v biosu jsem nastavil fan control na 50 a min. otáčky na 50 % - otáčky jsou nyní 2137 rpm, pokud použiju nastavení v biosu na min. otáčky 37,5 % , bude to stačit - otáčky budou asi 1600 prm, jsem zvědavej, jestli se při zátěži a zvýšené teplotě zvednou ?
Mám si také nainstalovat nějaký program, který mi ohlídá teploty procesoru ?
EDIT 2 : tak jsem v Biosu nastavil min. otáčky na 37,5 % - asi 1720 rpm ,m teplota procesoru asi 20 C
Děkuji
mám dnes počítač s novou deskou MSI 870A-G54 a při nainstalování všech ovladačů mi běží chladič procesoru stále na plné otáčky - co s tím , chladič mám Cooler Master , ( předtím na desce Gigabyte MA770-UD3 mi chladič procesoru se reguloval automaticky ) ? Všechny ovladače na CD k základní desce jsem nainstaloval , ovladače na raid nešly nainstalovat - to je určitě na HDD ) , bios mám nastaven na Optimized defeaults . Desku mi proměnil u nás ve městě jeden prodejce a servisák PC.
Můj PC
AMD Athlon II x2 245 ( 2x2,9 GHz ) , chladič Cooler Master
RAm Kingstom 1333 MHz DDR3
MSI GeForce 450GTS 1 GB cyclone
WDC 500 GB 3GB/s
PS Seasonic 500 W bronze
Windows XP home
EDIT : nemusím něco nastavit v biosu, nebo nenastavuje se to ručně instalací MSI system control center , nastavil jsem něco v tom MSI control center , snížil otáčky v položce MSI controlcenter Green Power- Advanced- mainboard na CPU fan - 50 % , System fan2 75% , Sytem fan1 75 % ( ty system fan asi nemam - nastavení system fan na cokoli se nemění ) , zvýší mi chladič při zátěži otáčky , nebo poběží furt stejně ?
Tak později jsem nepoužil MSI controlcenter , ale v biosu jsem nastavil fan control na 50 a min. otáčky na 50 % - otáčky jsou nyní 2137 rpm, pokud použiju nastavení v biosu na min. otáčky 37,5 % , bude to stačit - otáčky budou asi 1600 prm, jsem zvědavej, jestli se při zátěži a zvýšené teplotě zvednou ?
Mám si také nainstalovat nějaký program, který mi ohlídá teploty procesoru ?
EDIT 2 : tak jsem v Biosu nastavil min. otáčky na 37,5 % - asi 1720 rpm ,m teplota procesoru asi 20 C
Děkuji
Regulaci ventilátorů si nastav v BIOSu. Min. otáčky ventilátoru na chladiči procesoru nastav tak, aby teplota procesoru byla co nejnižší a ventilátor na procesoru co nejtišší. Sleduj teploty procesoru např. pomocí Core Temp.
Tak jsem v Biosu nastavil min. otáčky na 37,5 % - asi 1720 rpm , teplota procesoru asi 20 C
Ještě v Biosu je těsně pod otáčkami nastavení Sytem Fan 100 % ( to znamená že mi operační systém kontroluje 100 %také otáčky ? ) mám nějak změnit nastavení , př. pokud dám 75 % - tak ze 75 % mi to kontroluje operační systém a zbylých 25 % Bios ?
To by mohlo stačit ne ?
Zvýší se otáčky při zátěži ?
Ještě v Biosu je těsně pod otáčkami nastavení Sytem Fan 100 % ( to znamená že mi operační systém kontroluje 100 %také otáčky ? ) mám nějak změnit nastavení , př. pokud dám 75 % - tak ze 75 % mi to kontroluje operační systém a zbylých 25 % Bios ?
To by mohlo stačit ne ?
Zvýší se otáčky při zátěži ?
[quote=Tomos28;442169]Ještě v Biosu je těsně pod otáčkami nastavení Sytem Fan 100 % ( to znamená že mi operační systém kontroluje 100 %také otáčky ? )[/quote]
Ne, nastavuješ tím v procentech otáčky ventilátoru připojeného do konektoru SYSFAN1. Máš tam vůbec nějaký?
Ne, nastavuješ tím v procentech otáčky ventilátoru připojeného do konektoru SYSFAN1. Máš tam vůbec nějaký?
Mno, a zreguloval se Ti vetrak? Predtim si to mel nastavene na automatice?
Teplota 20°C je blbost.
System FAN, jsou ventilatory pripojene k SysFan konektorum na desce, mas tam nejaka takove?
Kdyz das 75% tak to znamena, ze ventilatory pojedou na 75% vykonu.:rolleyes:
edit: Jo, jo.......pozde :D
Teplota 20°C je blbost.
System FAN, jsou ventilatory pripojene k SysFan konektorum na desce, mas tam nejaka takove?
Kdyz das 75% tak to znamena, ze ventilatory pojedou na 75% vykonu.:rolleyes:
edit: Jo, jo.......pozde :D
Systemfan nemam, to je urcite dalsi přídavný chladič . ( nemůžu vědět všechno, nejsem genius, nebo vy všichni jste to hned věděli a nemuseli se učit ? )
Teď tam mám teplotu 21°C fakt . To nepsal Bios ale CoreTemp
Teď tam mám teplotu 21°C fakt . To nepsal Bios ale CoreTemp
Ne chladic, ale vetrak. Treba vzadu pod zdrojem nebo vpredu u disku, ci z boku, nebo nahore... :)
To, ze BIOS napise 21°C jeste neznamena, ze tomu tak skutecne je.
Co zkusit CoreTemp?
To, ze BIOS napise 21°C jeste neznamena, ze tomu tak skutecne je.
Co zkusit CoreTemp?
Ty teploty jsou z CoreTemp !! mám ho na liště, teď tam mám 23°C a to mám na liště taky hru Enemy Teritory ( stahuje si ze serveru data )
A jakou teplotu ukazuje BIOS ? Teplota 23 °C je blbost, procesor nemůže mít nižší či rovnu teplotu, než-li je teplota okolí. Pokud to ukazuje tuto teplotu je blbé čidlo.
Nevím jak bych to napsal. Některé desky mají čidla taková, že když se deska montuje přidělá ho tam uživatel. Právě u drahých desek MSI to tak je. Není to tvůj případ? PS: toto jsem viděl v recenzi v svethardware.cz
Pokud má athlon II bez OC,dobře napstováno a při otáčkách 1800 to nemusí být zas taková blbost těch 23-25 st.Se zapnutým cnq.
Jaký je to chladič přeně?CM jich má docela hodně
Jaký je to chladič přeně?CM jich má docela hodně
pozor na ten msi control center tento software který je přiložen k základní desce nepracuje vždy korektně vlastně málokdy pokud máš nainstalovaný i amd overdrive často dochází ke kolizím těchto programů ten samý problém jsem řešil před půl rokem mám msi 890gxm-g65 řešení je odinstalovat msi control center (použít např perfeckt uninstaler)řídit se radami zdejších přispěvovatelů ohledně nastavení biosu a mělo by to být ok