Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP uvedlo finální verzi 65" monitoru Omen X Emperium

7.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
HP uvedlo finální verzi 65" monitoru Omen X Emperium
Už před rokem ukázalo HP nový 65" herní monitor. Nyní uvádí finální verzi Omen X Emperium monitoru, který patří do třídy Big Format Gaming Display (BFGD) obrazovek. Nabídne 4K technologii i podporu HDR10.
Už na loňském CES 2018 společnost Nvidia představila nové typy monitorů Big Format Gaming Display (BFGD), které mají mít obří úhlopříčky a být určené ke hraní her. Dosud se však žádný nepředstavil, což změnilo až HP na letošním CES 2019. Jde o monitor Omen X Emperium. Se 64,5" úhlopříčkou je větší než většina televizí a je tedy určen spíše do obýváků než na počítačový stůl. K dispozici je AMVA panel údajně schopný pracovat s 8bitovými barvami (pak ale nedává smysl informace, že má být certifikovaný na DisplayHDR 1000, které vyžaduje 10bitové barvy). Maximální rozlišení dosahuje UHD 4K, tedy 3840×2160 pixelů. Pixelová hustota je tak navzdory vysokému rozlišení jen 68 ppi.
 
HP Omen X Emperium
 
Nabídne také velmi vysoký jas 750 nitů, v případě HDR10 dokonce 1000 nitů. Díky AMVA panelu slibuje také velmi vysoký kontrast 3200:1 (typicky), resp. 4000:1 (maximálně). Využito je 384zónové LED podsvícení. Nelze však počítat s rekordně nízkými odezvami GTG, ty činí standardní 4 ms s overdrive. Na druhou stranu potěší vysokou obnovovací frekvencí 120 Hz. Pokud využijete možnost přetaktování, dostanete se až na 144 Hz, samozřejmostí je i podpora Nvidia G-Sync. Zajímavostí je velmi bohaté 95% pokrytí barevného gamutu DCI-P3.
 
Monitor má několik vstupů, najdete zde Display Port 1.4, trojici HDMI 2.0a, nechybí ani dva USB 3.0 porty a dva nabíjecí USB porty. K dispozici je také 802.11ac Wi-Fi a gigabitový Ethernet. Novinka se má postarat i o pořádný zvuk, jsou zde totiž 120W reproduktory s impedancí 4 ohmy. Podporuje i Nvidia Shield TV (je zde procesor Nvidia Tegra X1). Pochopitelně nepůjde o levnou záležitost, cena novinky byla stanovena na $4999.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.