Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel nestíhá vyrábět CPU, prioritizuje dražší Xeony a Core

1.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Intel nestíhá vyrábět CPU, prioritizuje dražší Xeony a Core
Společnost Intel má problémy s výrobou procesorů, nestíhá vyrábět dostatečné množství, což zlepšuje pozici pro konkurenční AMD a její procesory Ryzen. Proto se soustředí především na výrobu dražších CPU Xeon a Core.
Výrobní kapacity společnosti Intel nestačí uspokojovat poptávku, kdy poprvé od roku 2011 stoupla poptávka po počítačích. Stoupá také poptávka po počítačích do datových center kvůli vzrůstu zájmu o cloudové služby (u Intelu nárůst o 25 % za první polovinu roku 2018), takže je tu velký problém společnosti vyrábět dostatečné množství procesorů, což se náramně hodí konkurenčnímu AMD. To je nyní na koni se svými novými procesory Ryzen a její zastoupení na trhu stoupá.
 
Intel Xeon logo
 
Aby na neschopnosti zajistit dostatečnou výrobu Intel netratil, dává důraz na dražší procesory, jako jsou Intel Xeon a procesory Intel Core, které zajistí z vyrobeného kusu mnohem větší příjmy než např. Pentia a jiné low-endové modely. Společnost tak doufá, že jí to pomůže dostát svým předpokladům příjmů pro letošní rok.
 
Mimo to chce Intel investovat 15 miliard dolarů, což je o miliardu dolarů více, než bylo původně předpokládáno. Tato miliarda by měla pomoci zvýšit produkci ve 14nm továrnách v Oregonu, Arizoně, Irsku a Izraeli. Dále také CEO Intelu, Bob Swan, oznámil, že se společnosti daří navyšovat výtěžnost 10nm výroby, takže masová výroba takových čipů se nadále plánuje na rok 2019 a nedochází tedy k dalšímu oddalování. Jak moc se ale podařilo výtěžnost zlepšit, to už nebylo prozrazeno.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.