Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šéf Intelu znovu navštívil TSMC, žádat měl další kapacity

11.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Šéf Intelu znovu navštívil TSMC, žádat měl další kapacity
Výkonný ředitel Intelu Pat Gelsinger opět odcestoval na Tchaj-wan, kde dle dostupných informací měl žádat další výrobní kapacity. Diskutoval tak s několika vedoucími pracovníky společnosti TSMC.  
Intel už nyní vyrábí své grafické čipy Arc pomocí 6nm procesu firmy TSMC a jde o první takto zásadní produkty, které tchaj-wancům svěřil. Výrobní kapacity TSMC pochopitelně využíval už dříve, ale ne takovýmto způsobem a my také víme, že Intel bude od TSMC žádat mnohem víc. Nezůstane totiž u grafických čipů, půjde (respektive už jde) i o grafické akcelerátory Ponte Vecchio a pak i o budoucí procesory jako Meteor Lake. 
 
 
Zásadním tak má být pro Intel konkrétně 3nm proces firmy TSMC (N3), který chce intenzivně využívat od příštího roku. Firmy se dohodly už na konci minulého roku, ovšem Patrick Gelsinger z Intelu navštívil firmu TSMC na Tchaj-wanu i minulý čtvrtek, jak uvádí server DigiTimes. O čem se jednalo? 
 
Je zřejmé, že šlo o služby firmy TSMC nabízené Intelu a konkrétně se pak jednalo o výrobních kapacitách procesů, a sice hlavně těch pokročilejších (7nm a lepší). Dle toho tak mohlo jít i právě o 6nm kapacity používané pro čipy G10 a G11 generace Arc Alchemist stejně jako o ty nejpokročilejší, o něž má Intel zájem. Gelsinger pak měl žádat pro Intel ještě více výrobních kapacit. 
 
Vedle toho ale měl Gelsinger žádat i více kapacit na vyspělých, čili starších procesech. Mluví se totiž o tom, že prodej jeho serverů brzdí nedostatek síťových karet, takže právě i o jejich čipy se tu mohlo jednat. Potvrzení z oficiálních zdrojů tu ale nemáme a ani nic takového nemůžeme očekávat. 
 
Z Tchaj-wanu pak Gelsinger odletěl do Japonska na jednání s tamními společnostmi včetně Tokyo Electron (vyrábí leptací stroje pro výrobu čipů) a pak už má namířeno domů se zastávkou v Indii. 
 
Proč ale Gelsinger na Tchaj-wanu nedomluvil vše potřebné už před několika měsíci? Mluví se jednak o tom, že se chtěl sám přesvědčit, jak to vypadá s výrobou čipů pro Intel, ale také o tom, že značnou část času vyhrazeného v rámci dřívější návštěvy spolkla diplomacie ve snaze vyžehlit předchozí Gelsingerovy výroky o Tchaj-wanu coby nestabilním regionu, které pronesl jen několik dní před svou návštěvou a hned poté se je snažil zmírnit pomocí lichotek.