Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Serverový procesor AWS Graviton4 na ARMu překonal v testech Xeony od Intelu

19.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Serverový procesor AWS Graviton4 na ARMu překonal v testech Xeony od Intelu
Amazon používá ve svých cloudových službách i vlastní procesory AWS Graviton4 postavené na architektuře ARM. Mají být výrazným vylepšením proti předchozí generaci a dokonce porazily v testech i Intel.
Koncem loňského roku představila společnost Amazon (resp. její AWS, Amazon Web Services) nový cloudový procesor Graviton4. Ten je postaven na architektuře ARM a měl proti svým předchůdcům nabídnout podstatně lepší výkon, což se i potvrdilo. Na serveru Phoronix se totiž objevil test 64procesorových instancí a novinka byla srovnána s předchozími generacemi procesorů Graviton (Graviton2 i Graviton3) i konkurenčními procesory Intel Xeon 8448C (48 jader) a AMD EPYC 9R14 (96 jader).
 
AWS Graviton4
klikněte pro více testů na Phoronix.com
 
V HPC nasazení Graviton4 exceluje a vyhrál téměř ve všech testech v této skupině (a mnohdy dost výrazně). Naopak procesoru od AWS vůbec nešly kryptografické úlohy, hashování a podobně. Vykazoval většinou velmi nízká čísla ve srovnání s AMD a Intelem. Překvapil velmi dobrým výkonem při kompresi 7-Zip, velmi dobré výsledky předváděl i v kompilaci zdrojových kódů, kde byl obvykle na prvním nebo druhém místě s EPYCem. V databázovém nasazení si velmi výrazně polepšil proti předchozím generacím Gravitonu a je důstojnou konkurencí AMD a Intelu (mnohdy vyhrál a pokud byl např. třetí, tak rozdíl nebyl velký). Vedle kryptografických úloh mu ale nejde také Blender.
 
Ve výsledku je o 31 % výkonnější než původní Graviton3, což je velmi pěkný mezigenerační nárůst. Instance s Xeony pak porazil o necelých 5 %. Zde je ale nutné podotknout, že Xeony zde měly jen 48 jader, zatímco EPYC a Graviton4 jich mají 96. Intel totiž Xeony s výrazně větším počtem jader nenabízí, dosud končil na 64 jádrech a teprve nové generace se dostanou mnohem výše. Novinka od AWS ale zdaleka nemá na EPYC 9R14, který má ještě o 25 % vyšší výkon než Graviton4.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.