Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Starlink od SpaceX míří do vlaků: Brightline ho zavádí na Floridě

15.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Starlink od SpaceX míří do vlaků: Brightline ho zavádí na Floridě
Satelitní internetové připojení Starlink od SpaceX nachází nové místo pro své využití. Už víme, že se dostalo do letadel a lodí, nabízí se i pro karavany, nově ho zavede dopravce Brightline do svých vlaků.
SpaceX se svým satelitním internetovým připojením Starlink stále rozšiřuje své pole působnosti. Od domácností přes karavany a odlehlá místa na pevnině se dostal už i do letadel a lodí (např. Hawaiian Airlines, Royal Caribbean Group nebo Carnival Corporation). Zvládá také pohybující se objekty na zemi a sem nově zamíří do vlaků. Prvním dopravcem, který by měl využít Starlink na palubách vlaků, je Brightline na Floridě. Zavedení Starlinku by mělo cestujícím na palubě zajistit rychlejší a stabilnější internetové připojení při dojíždění a efektivnější využití jejich času strávených na palubě (zábavou, ale i prací).
 
Brightline
ilustrační foto, autor: Patrickhamiltonbrightline, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Oproti standardním satelitním připojením, které využívají geostacionární satelity, Starlink využívá velké množství malých satelitů ve výšce okolo 550 km nad zemí. Má díky tomu nižší latence (okolo 25 ms proti 600 ms a více) a dosahuje také mnohem vyšších rychlostí. V případě Brightline by podle společnosti měli mít zákazníci možnosti hrát online hry, provádět video hovory i streamovat video. Začne se s pěti vlaky mezi Miami a West Palm Beach, brzy přibude pět zbrusu nových vlaků do Orlanda (nově otevřená stanice v Orlandu bude spojovat města West Palm Beach, Boca Raton, Fort Lauderdale, Aventura a Miami, vlaky mají jezdit rychlostí až 125 mph, tedy cca 200 km/h). Připojení bude pro zákazníky bezplatné.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.