Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steam Play: pod Linuxem si zahrajeme stokrát více her než dříve

31.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Steam Play: pod Linuxem si zahrajeme stokrát více her než dříve
Služba Steam Play v rámci systémů Linux už v srpnu nabídla možnost zahrát si 27 her, a to prostřednictvím modifikovaného Wine. Valve nám slíbilo, že seznam kompatibilních her se brzy rozroste a to nyní nastalo. A nejde o zrovna malý přírůstek.
Steam Play byl nejdříve k dispozici v betaverzi a nabídl možnost si pod linuxovým SteamOS zahrát pouze 27 her. Mezi nimi ovšem byl třeba NieR: Automata, Doom či Star Wars: Battlefront 2. Nicméně to rozhodně nebyla nabídka, která by někoho mohla přimět opustit systém Windows na svém herním počítači a byla tu otázka, jak moc pilně bude Valve pracovat na rozšíření kompatibility. 
 
 
Nyní tu však máme aktualizaci projektu, kterému Valve přezdívá Proton, a ta hlásá, že si už můžeme díky Steam Play zahrát 2674 her, a to pouhé dva měsíce po jeho spuštění. Valve přitom slibuje, že tyto hry nám budou pod Linuxem fungovat stejně dobře jako pod Windows.
 

 
Na příslušných stránkách ProtonDB můžeme vidět celý seznam a také v něm vyhledávat fulltextem nebo pomocí žánrových skupin. Pokud naleznete svou hru, můžete se podívat na případnou diskuzi, v níž se lidé podělují se svými zkušenostmi a radami pro zprovoznění dané hry. Především ale také hodnotí to, jak tato hra pod Linuxem běží a k dispozici mají několik stupňů hodnocení od platinového až po "borked", které znamená, že hra se ani nespustí. Aktuální statistika je následující. 
 
 
Vedle toho je tu i graf ukazující to, které linuxové systémy uživatelé preferují. Zcela jasně vede Ubuntu a pak je to Mint a Arch. 
 
V tom celém lze vidět jeden problém, a sice nejednoznačnost hodnocení uživatelů. Například The Witcher 3 je většinou hodnocen nejvyšším stupněm kompatibility, ale najdou se i uživatelé, kteří hlásí, že jim vůbec nefunguje. Ovšem to se dá očekávat, však i hry pod Windows mohou mít na některých konfiguracích problémy, takže to je spíše problém PC jako platformy obecně.
 
Díky Protonu tak v podstatě ztrácíme jednu z podstatných motivací, která nás nutí setrvávat u systémů Windows. Microsoft měl doposud hry jako velký trumf, protože na PC prostě nebyla pro hraní her jiná volba než jeho Windows, alespoň pokud jde o ty nejpopulárnější/AAA tituly. To se ale nyní mění a navíc slušným tempem. 
 
 
Nakonec ještě můžeme upozornit na probíhající Halloweenský výprodej, který se tematicky týká především "strašidelných" titulů, takže lze očekávat slevy na hry se zombíky a podobně. 
 
Zdroj: ProtonDB