Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla odpojí Superchargery od elektrické sítě, přejde na solár

10.6.2017, Milan Šurkala, aktualita
Tesla odpojí Superchargery od elektrické sítě, přejde na solár
Čistota provozu elektromobilů závisí na tom, jakým způsobem se pro ně vyrábí elektřina. Elon Musk chce udělat své Tesly ještě čistší, proto chce Superchargery odpojit od elektrické sítě a přejít výhradně na vlastní solární energii.
Jak jsme si ukázali v článku o ekologii provozu elektromobilů a jejich emisích CO2 i dalších, čistota jejich provozu závisí na tom, z čeho se pro ně vyrábí elektřina. U nás jsou navzdory stále docela velkému zastoupení výroby elektřiny z uhlí elektromobily zhruba o polovinu čistší než auta se spalovacím motorem (zejména ta výkonnější jako je Tesla Model S), v EU je to o něco lepší. V USA to rovněž není zrovna velká výhra, a proto chce Elon Musk tuto situaci o něco zlepšit. Přestože mnoho nabíječek Supercharger využívá solární energii, nemálo z nich pořád funguje na klasické elektrické síti.
 
Solární Tesla Supercharger
 
Toto by se mělo v budoucnu změnit. Oznámil to na Twitteru v diskuzi o ekologii elektřiny, kterou "pumpuje" do svých elektromobilů. Podle tohoto plánuje postupně odřezávat Superchargery od elektrické sítě a využívat výhradně elektřinu vyrobenou pomocí solárních panelů. Pro některé nabíječky to ale bude znamenat obrovská pole solárních panelů, hovoří se až o ploše srovnatelné s fotbalovým hřištěm. O něco horší to bude navíc v oblastech, kde bývá horší počasí a Slunce příliš často nesvítí.
 
Solární nabíječka Tesla Supercharger
 
Nesmíme ani zapomenout na nutnost vybavit tyto nabíječky mnoha bateriemi. Připomeňme, že Elon Musk chce v blízké době začít s výstavbami Superchargerů 3. generace, které budou zvládat "pumpovat" až 350 kW oproti dnešním cca 150 kW. V takovém případě by 70kWh baterie mohla být nabita za zhruba 12 minut (od nuly). Musk rovněž hovoří, že jeho cílem je dostat se někam k 5-10 minutám.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.