Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla zahájila produkci elektrického trucku Semi, dodávky zahájí 1. 12.

10.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Tesla zahájila produkci elektrického trucku Semi, dodávky zahájí 1. 12.
Elektrický nákladní vůz Tesla Semi byl představen už před několika lety, teprve nyní se ale začala jeho výroba. Prvním zákazníkem, který vůz obdrží, je společnost Pepsi. Ta může očekávat první vozy 1. prosince letošního roku.
Pepsi bude prvním zákazníkem, který obdrží objednané elektrické nákladní vozy Tesla Semi. Ty byly představeny v roce 2017 s tím, že by výroba měla být zahájena o rok později, což se ale nestalo. Už víme, že Tesle její termíny obvykle nevychází a s předstihem se jí povedlo snad jen spuštění výroby Modelu Y. Semi na sebe nechal ale čekat o dlouhé 4 roky navíc, než bylo původně plánováno, a Tesla tak není úplně průkopníkem v oblasti elektrické nákladní dopravy. Předběhlo ji Volvo (to už větší elektrické trucky vyrábí od roku 2019 a těžší kategorie, ač přišly mnohem později, už jsou také ve výrobě). V případě automobilek Scania a Mercedes-Benz tu máme v nabídce lehčí a střední kategorie elektrických nákladních vozů, ty těžší na větší vzdálenosti jsou spíše předmětem testovacích provozů.
 
Tesla Semi
 
Tady tak Tesla se zahájením výroby v těžkých kategoriích některé tradiční výrobce stále předběhne. Elon Musk oznámil start výroby na Twitteru s tím, že první vozy dostane již zmíněná společnost Pepsi 1. prosince letošního roku. Ta si měla objednat 100 vozů.
 
Pokud jde o technické údaje, víme např. to, že bude vyráběna ve dvou verzích s dojezdem 300 mil (480 km) a 500 mil (800 km). Z 0 na 60 mph (96 km/h) má při plném naložení zrychlit za 20 sekund díky 3 nezávislým motorům na zadních nápravách. 70 % akumulátoru má být nabito za 30 minut na kompatibilních nabíječkách Tesla Supercharger. Pokud jde o spotřebu, Tesla hovoří o méně než 2 kWh na míli, což znamená méně než 124 kWh/100 km. Automobilka tvrdí, že provozovatelům přinese elektrická Tesla Semi úsporu přes 200 tisíc USD za 3 roky (náklady na naftu mají být dle Tesly 2,5krát vyšší než na elektřinu). Připomeňme ještě, že zpráva od Price Waterhouse Coopers Strategy (PwC) předpokládá, že v roce 2030 budou mít elektrické nákladní vozy zhruba o 30 % nižší TCO než ty naftové.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.