Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD: 24TB a větší disky už běžně využijí energeticky podpořený zápis dat

13.12.2019, Jan Vítek, aktualita
WD: 24TB a větší disky už běžně využijí energeticky podpořený zápis dat
Společnost Western Digital máme v případě technologií pro energetický podpořený zápis dat spojenou především s MAMR. Ta se ale trošku překvapivě zatím ještě nepoužije, nicméně od 24TB modelů by to mělo být jiné. 
Energetický podpořený zápis dat, čili EAMR (Energy assisted magnetic recording) zahrnuje technologie HAMR i MAMR. HAMR je obvykle spojována se společností Seagate a využívá laser pro zahřívání místa zápisu. O MAMR slyšíme především ve spojitosti s Western Digital a v důsledku jde o to samé, jen se nevyužívá laser, ale mikrovlny. Očekávalo se přitom, že nové 18TB a 20TB disky Ultrastar od WD pro datová centra už MAMR využijí, ale tak tomu ještě nebude. Původně měly být na MAMR založeny přitom už i 16TB modely
 
 
Společnost Western Digital tak ještě nevidí MAMR jako technologii vhodnou k nasazení v praxi a rovněž se dozvídáme, že se v budoucnu nebude bránit i využití HAMR. Nicméně EAMR jako celek rozhodně do oné budoucnosti patří, i když různí výrobci mohou mít různou představu o tom, kdy to už bude vhodné. 
 
WD ovšem stále tvrdí, že HAMR bude pro uvedení do praxe tou obtížnější technologií, která vyžaduje jak nové hlavičky, tak i zcela nové a odlišné plotny, kdežto v případě MAMR jsou zapotřebí sice rovněž nové hlavičky, ale plotny se od klasiky zase tak moc neliší. A pak už to začíná být trošinku nepřehledné. 
 
 
Dozvídáme se totiž, že není ani nutné nasadit celkovou technologii MAMR a konkrétně se nemusí využít tzv. spin torque oscillator, jenž ovlivňuje povrchový odpor záznamové vrstvy pomocí elektromagnetického pole. Nedozvíme se podrobnosti, ovšem WD si od MAMR bez tohoto zařízení i tak slibuje zvýšení hustoty zápisu, a tak jeho Ultrastar HC550 včetně 20TB modelů využijí výslednou technologii energy-enhanced PMR (EPMR). 
 
PMR známe jako technologii kolmého zápisu, která se využívá už pěknou řádku let, takže nám označení EPMR zrovna moc neřekne. Dle WD je ale velice jednoduchá pro implementaci do pevných disků, a firma tak mohla příslušně pozměnit své roadmapy, aby odsunula nutný nástup MAMR na pozdější dobu. 
 
Zástupce WD na Wells Fargo Technology, Media and Telecommunications Summit nedávno řekl, že jeho společnosti ani tak moc nezáleží na tom, kterou technologii pro energeticky podpořený zápis v budoucnu využije. Jde především o volbu té správné ve správný čas, což pravděpodobně nastane v případě 24TB disků a už nyní je nalinkovaná cesta k 50TB diskům.
 
Nicméně vzhledem k tomu, jaký vývoj mají pevné disky za sebou, respektive jaký je kontrast mezi předpoklady a realitou, nelze brát jako pevně dané vůbec nic. 
 
Zdroj: Anandtech