Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zaměstnanci Googlu se bouří kvůli vojenskému projektu Maven

5.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Zaměstnanci Googlu se bouří kvůli vojenskému projektu Maven
Zaměstanci společnosti Google mají problém s tím, kam se ubírá Project Maven, na němž firma pracuje s americkým Ministerstvem obrany. Jde o vývoj softwaru pro rozpoznávání nejen objektů, ale tváří lidí, který se má nasadit ve vojenských dronech.
Asi před měsícem vyplynuly na povrch informace o Project Maven, který spojuje technologie firmy Google s miliony hodin stopáže videí zachycených americkými vojenskými drony. A pokud má být cílem automaticky a s jistotou rozeznat objekty i lidské tváře, je naprosto zřejmé, co tím americké Ministerstvo obrany sleduje.  
Zaměstnance firmy Google tato skutečnost dle The New York Times velice pobouřila, a ti se tak nyní rozhodli zaslat protestní dopis přímo CEO firmy. Dopis, který dostal Sundar Pichai, má pod sebou více než 3100 podpisů a zaměstnanci v něm nežádají nic jiného než zrušení celého projektu. 
 
General Atomics MQ-9 Reaper
 
V prvním odstavci dopisu se píše: "Vážený Sundare, jsme přesvědčeni, že Google by neměl být součástí válečného byznysu. Proto žádáme, aby byl projekt Maven zrušen a aby společnost Google navrhla, zveřejnila a prosadila jasná pravidla vyžadující to, aby se ona sama a ani její dodavatelé nikdy nepodíleli na vývoji válečných technologií". 
 
V dopise se dále píše, že pro podepsané zaměstance není přijatelné, aby se technologie Googlu podílely na vojenském sledování s potenciálně smrtícími dopady a že Maven nezvratně poškodí dobré jméno firmy a její schopnost přitahovat do svých řad nové talenty. Připomenut je také kodex firmy a s ním spojené motto "Don't be evil"
 
Na dopis zatím nereagoval sám Sundar Pichai, ale mluvčí firmy Google. Ten mimo jiné uvedl, že firma pracuje pouze na části projektu Maven, která nemá nic společného s ofenzivními zbraněmi. Využívá se zde otevřený software pro rozpoznávání tváří, který je k dispozici jakémukoliv jinému zákazníkovi Google Cloud. Modely jsou založeny pouze na datech, která nepodléhají utajení a slouží k označení snímků, jež pak musí zkontrolovat lidé a jejich účelem je "zachraňovat životy a ušetřit lidem otravnou práci". 
 
Nakonec mluvčí dodal, že vojenské využití strojového učení přirozeně vzbuzuje oprávněné obavy a že to firma řeší i s přispěním externích expertů a chystá se i nadále rozvíjet svou politiku právě ohledně nasazení a využití strojového učení. Zaměstnanci jsou ale dle svého vyjádření v dopise pro CEO firmy přesvědčeni, že dodaná technologie se bude moci snadno použít při nasazení smrtící síly. 
 
Jak ale The New York Times podotýkají, Google není jediná firma, která na podobném projektu pracuje. Máme tu také ještě Amazon a Microsoft