Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-228A: řádně vylepšený low-end

12.3.2018, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-228A: řádně vylepšený low-end
QNAP TS-228A je jednoduchý domácí NAS vybavený čtyřjádrovým procesorem, který domácím uživatelům nabízí podporu snímků, synchronizaci, osobní cloud a další různé funkce. Dnes si jej otestujeme.

Závěrečné hodnocení


QNAP TS-228A je low-end, ovšem ne mezi NAS servery obecně, ale mezi produkty této firmy, které jsou určeny pro dva pevné disky. Nás především zajímalo, zda má oproti starší verzi QNAP TS-228 co nabídnout, když ta má navíc čtečku SD karet. Dle testů výkonu a spotřeby můžeme říci, že jednoznačně ano. Spotřeba je v provozu podobná a v úsporném režimu ji má TS-228A o chlup nižší, ale jde především o výkon při čtení a zápisu, jenž má nový model mnohem lepší.
 
 
Provedení je stejné jako v předchozí verzi, takže tu máme celoplastový NAS a to až na vnitřní diskové upevnění. Montáž disků se provádí ručně bez použití nástrojů a je jednoduchá a rychlá. Systém QTS v moderní verzi 4.3.4 už podporuje snímky (snapshots) jako další úroveň zabezpečení dat před jejich ztrátou nebo Ransomware, takže se tato funkce dostala už do low-endu s procesory ARM a minimem paměti. Ta je zde ostatně s kapacitou 1 GB a není rozšiřitelná, což ale v případě takového produktu zase tak moc nevadí.
 
Ocenit můžeme velice klidný provoz, při němž nás TS-228A nebude rušit ani při běhu na stole hned vedle monitoru, což platí i pro decentní svit jeho LED kontrolek. Nezabere také o moc více prostoru než odložený mobilní telefon, pokud tedy nepočítáme napájecí adaptér. Spotřebu do 15 W v provozu a 5 W v klidovém režimu můžeme brát také jako plus. 
 
TS-228A tak představuje low-end firmy QNAP, který dospěl a nabízí kvalitní systém QTS s mnoha funkcemi a kultivovaný provoz.
 
 

Plusy


+ Dobrý výkon
+ Šifrování dat a podpora snímků
+ Klid a nízká spotřeba
+ Zabírá minimum místa
 
 

Minusy


- Nová verze už nemá čtečku SD karet
- Není možné upgradovat RAM


Za zapůjčení QNAP TS-228A 1GB děkujeme firmě QNAP.
Za poskytnutí pevných disků WD RED (WD20EFRX) děkujeme Western Digital.
 


Cena v době testování: cca 5.000 Kč s DPH